Gambia safari

Gambia - the smiling coast of africa

maak kennis met ablie

Ablie is onze hoofdgids, met hem is het allemaal begonnen en hij verdeelt de afspraken tijdens het hoogseizoen. Ablie is een wat verlegen en vriendelijke jongeman die oorspronkelijk uit het dorpje Sibanor komt. Net als veel jongens uit het binnenland werd hij naar de kust gestuurd om daar naar school te gaan. Hij bleek een zeer goede leerling te zijn en haalde met zijn eindexamens de hoogste scores van zijn school! Er leek een gouden toekomst voor hem weggelegd maar helaas door de schrijnende werkeloosheid in Gambia bleef deze zeer intelligente jongen werkeloos. Toen ook nog zijn vader overleed kreeg hij de zorg voor zijn moeder en broertjes en zusjes erbij. Ablie had hier en daar wel eens werk maar dit was nooit vast werk en hij verdiende er zeer weinig mee. En nu heeft Ablie, na 5 jaar werkeloos te zijn geweest, een vaste baan als gids bij Gambia Safari.


Zoals Ablie zelf zegt is het een droom die uitkomt en hij heeft er enorm veel plezier in om toeristen zijn prachtige land te laten zien. Ablie weet ontzettend veel over Gambia en weet dit op een zeer leuke en boeiende manier aan " zijn" toeristen te vertellen.

Over Gambia Safari

Jolanda & Roy

In januari 2004 reisden Jolanda en Roy voor het eerst naar Gambia voor een vakantie in de zon en leerden zo Ablie Manka kennen. Ablie (je spreekt het overigens uit als Ablaai) werd via via hun gids en heeft hen in de periode dat zij toen in Gambia verbleven op een leuke manier een stukje van zijn land laten zien. Toen hun vakantie voorbij was en ze weer naar huis vlogen waren ze onder de indruk geraakt van zowel het land als van Ablie zelf. Het voelde alsof zij een vriend achterlieten. Zij hadden al veel gereisd en ook veel mooie plekken van de wereld gezien. Natuurlijk hebben zij daarbij ook veel leuke mensen ontmoet.

Hun ontmoeting met Ablie in Gambia was een van de meest memorabele. Zijn manier van gidsen, de uitleg over natuur, cultuur en bezienswaardigheden en zijn integere manier waarop hij omgaat met mensen uit verschillende culturen raakte hen. Het was dan ook niet lang voor zij weer naar Gambia afreisden om het land verder te verkennen en natuurlijk om Ablie weer te zien. Ditmaal waren zij wederom met hem door Gambia gereisd en ook door Senegal. Zij hadden weer een fantastische safari met hem.

Zij hebben toen een website voor Ablie gemaakt zodat zij op deze manier hem konden steunen en hij zichzelf en zijn familie kon onderhouden door middel van het gidsen van toeristen.


Marillion

In oktober 2017 ging ik voor het eerst op vakantie naar Gambia. In Nederland had ik via deze website een kennismakingsafspraak met gids Ablie geboekt. Tijdens mijn vakantie heb ik verschillende excursies met Ablie gedaan en hij heeft mij heel veel van het land laten zien.

Ik heb het in Gambia echt naar mijn zin gehad. Alles was fantastisch aan het land. Maar de vakantie liep af en ik moest weer terug naar Nederland. Daar kon ik het land, de omgeving en de mensen niet vergeten. Ik kreeg heimwee naar Gambia. Het is prachtig daar. Ze noemen het niet voor niets The Smiling Coast of Africa.


Het idee om wat te ondernemen in Gambia nam in Nederland steeds serieuzere vormen aan. Ik besloot advies te vragen bij Jolanda & Roy bij wie ik de safari had geboekt. Toen bleek dat zij de boekingswebsite wilde verkopen. Met trots kan ik vertellen dat ik vanaf juli 2018 eigenaar ben van deze website.

 Ik kan Ablie als gids aanraden voor een ieder die op zoek is naar een goede, lieve, betrouwbare en kundige gids in Gambia. Je zal op een leuke, persoonlijke en authentieke manier het land leren kennen. Weg van het massatoerisme, weg van de geldklopperij en weg van de wederzijdse vooroordelen. Ik hoop dat diegene die met Ablie op stap gaan ook een magisch stukje Afrika te zien krijgen en net zo'n leuke en bijzondere vakantie zullen hebben als ik.


Doelstelling

Deze site is bedoeld ter ondersteuning van iedereen die op vakantie gaat naar Gambia. Je zult hier allerlei informatie vinden over Gambia, de cultuur, safari's, etc. Daarnaast zal je ook de nodige info vinden over het reizen in Gambia en natuurlijk de gids activiteiten van Gambia Safari. Gambiasafari heeft als doel om toeristen op een authentieke en persoonlijke manier in contact te brengen met het echte Gambia en zo de lokale bevolking van duurzame banen te voorzien in het toerisme. Het is het principe van de ene hand wast de andere: jij betaalbare, geweldige, op maat gemaakte excursies en daarvoor in ruil geef jij de gidsen in Gambia waardige bestaansmiddelen. Een Win-Win situatie voor iedereen!


Het geld dat de gidsen verdienen met hun gidswerkzaamheden houden zij zelf. Er blijft dus niets aan de strijkstok hangen en het geld wat je aan de gids betaald blijft ook in Gambia en gaat niet naar een Westers bedrijf. Zo kunnen de gidsen de vaste lasten, medicijnen, schoolgeld etc. betalen voor hun gezinnen en kunnen ze zelf een menswaardig bestaan opbouwen, gewoon door er hard voor te werken. Jij kan op safari zonder een oneerlijke hoofdprijs te betalen en je ondersteunt de werkgelegenheid en ik maak de afspraken voor de toeristen op geheel vrijwillige basis, gewoon omdat ik in ze geloof en dit ook een terecht vertrouwen blijkt te zijn.  Afrika heeft geen ontwikkelingsgeld nodig, Afrika heeft eerlijke handel nodig.

Ik wens iedereen een hele fijne vakantie toe in dit prachtige land.