Algemene informatie

Gambia is een van de kleinste landen van Afrika en staat bekend als The Smiling Coast of Afrika. Dit komt omdat Gambianen over het algemeen heel vriendelijk zijn en wel van een grapje houden.

Vele stammen leven in vrede naast elkaar met over en weer wat vriendelijke plagerijtjes over elkaars achtergrond. De Mandinka stam vertegenwoordigt het overgrote (42%) deel van de bevolking, daarna komen de Fula (18%) en de Wolof (16%). Elke stam heeft zijn eigen gebruiken en taal maar de Nationale voertaal is Engels en het grootste gedeelte van de Gambianen zijn Islamitisch. Toch zijn vele oude animistische gebruiken nog terug te vinden in het dagelijkse leven. Zo zullen nog veel Gambianen een bezoekje brengen aan een Marabout (medicijnman) om een djoe-djoe (talisman) te halen om het geluk een handje te helpen, ook al zullen ze dit niet snel toegeven!

Gambia kan echt als voorbeeld voor de rest van de wereld dienen op het gebied van Godsdienst tolerantie, zo worden niet alleen alle Islamitische feestdagen gevierd maar ook de belangrijkste Christelijke feestdagen. De Ramadan 2018 begint in Gambia op 16 mei en duurt 30 dagen. Voor de exacte data van Gambiaanse feestdagen, bekijk svp deze LINK

Gambianen houden ook erg van muziek, dansen en feesten, alleen tijdens de Ramadan (periode van onthouding en zelfreflectie) is iedereen wat gematigder hierin.