Gambia safari

Gambia - the smiling coast of africa

Over Gambia

Gambia is één van de kleinste landen van Afrika en staat bekend als The Smiling Coast of Africa. Dit komt omdat Gambianen over het algemeen heel vriendelijk zijn en wel van een grapje houden. Veel stammen leven in vrede naast elkaar met over en weer wat vriendelijke plagerijtjes over elkaars achtergrond. De Mandinka stam vertegenwoordigt het overgrote deel van de bevolking, daarna komen de Fula en de Wolof. Elke stam heeft zijn eigen gebruiken en taal, maar de nationale voertaal is Engels en het overgrote deel van de Gambianen zijn Islamitisch. Toch zijn vele oude animistische gebruiken nog terug te vinden in het dagelijks leven. Zo zullen veel Gambianen nog een bezoekje brengen aan een Marabout (medicijnman) om een JuJu (talisman) te halen om het geluk een handje te helpen, ook al zullen ze dit niet snel toegeven. Gambia kan echt als voorbeeld dienen voor de rest van de wereld op het gebied van godsdienst tolerantie. Aangezien een klein deel van de bevolking Christelijk is, worden niet alleen de Islamitische, maar ook de belangrijkste Christelijke feestdagen gevierd. Gambianen houden ook erg van muziek, dansen en feesten, alleen tijdens de Ramadan (periode van onthouding en zelfreflectie) is iedereen wat gematigder hierin. 

Reistips

Een vakantie in Afrika is leuk en avontuurlijk maar zorg dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Een goede voorbereiding is daarom echt noodzakelijk. Met een goede voorbereiding heb je een veilige en fantastische vakantie. Wij komen er al jaren en hebben daar nog nooit gezondheidsproblemen gehad, daarom benadrukken we dat een goede voorbereiding echt noodzakelijk is! Remember: This Is Africa! Dingen gaan altijd net even anders dan je verwacht. 


Malaria, Medicijnen & Vaccinaties

Gambia is een malaria gebied. Het is daarom verstandig om je goed te beschermen tegen de malaria muggen die het hele jaar door actief zijn. Neem DEET (tropische anti mug lotion) mee. Slik anti-malaria middelen, hiervoor kan je bij je huisarts of GGD terecht voor een advies op maat. In veel gevallen worden deze vergoed door je ziektekosten verzekering. Lange broeken en lange mouwen bieden 's avonds NIET voldoende bescherming tegen muggenbeten, de muggen bijten er gewoon doorheen. Insmeren met DEET houdt de muggen op een afstand. Op je hotelkamer biedt een ventilator, airco of geïmpregneerde klamboe bescherming tegen de muggen die met name 's avonds en 's nachts actief zijn. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken. Wij gebruiken zelf altijd Malarone omdat deze de minste bijwerkingen heeft (voor kinderen is er Malarone junior), dit nemen we 's avonds bij de warme maaltijd in omdat dit de kans op het bijverschijnsel diarree of buikkramp vermindert. Bij koorts / griepverschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te raad plegen.


Bagage 

Stop je anti-malaria middelen en evt. andere medicijnen in je handbagage, mocht je ruimbagage onverhoopt vertraging hebben dan levert dit in ieder geval geen gezondheidsrisico's op. Waardevolle spullen zijn ook veiliger in je handbagage. Reis je samen, verdeel dan elkaars bagage over elkaars koffers, mocht er 1 koffer onverhoopt kwijtraken dan heb je in ieder geval nog wat kleding om te dragen de eerste dagen totdat alles uitgezocht is. Zorg dat zowel aan als in je koffer je naam en adres vermeld staat, zo kan je sneller herenigd worden met je verloren bagage. Draag voor de kleine ongemakken altijd een kleine EHBO set met je mee met daarin de basics zoals pleisters, pincet, steriel(gaas) verband en paracetamol. Zorg dat je altijd ontsmettingsmiddel bij je hebt omdat zelfs kleine oppervlakkige wondjes sneller gaan ontsteken in het warme klimaat. Ook ontsmettende handgel is handig om bij je te hebben.


Vaccinaties en inentingen
vaccinaties die verplicht zijn: Vaccinatie tegen Gele Koorts is voor Gambia alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Gambia binnenkomt in een Gele Koorts land bent geweest. Een cholerastempel is verplicht als je Gambia over land binnen komt. Hetzelfde geldt als je Senegal bezoekt.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Gambia aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en een gele koorts inenting. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Gambia inentingen aangeraden tegen buiktyfus, hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en tuberculose. Soms worden voor Gambia vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Voor Gambia wordt ook vaccinatie tegen meningitis aangeraden bij een verblijf van zes weken in combinatie met nauw contact met de plaatselijke bevolking in de periode van december tot en met juni.


AIDS /HIV

Alhoewel de Aids/HIV besmettingen in Afrika schrikbarend hoog zijn, is het besmettingspercentage in Gambia relatief laag, Desalniettemin, is AIDS/HIV een zich snel uitbreidende ziekte in Gambia en wordt deze meest door heteroseksuele onveilige seks snel verspreid. De polygamische gezinsstructuur versnelt de verspreiding onder de lokale bevolking. Het AIDS/HIV besmettingspercentage is onder de prostituees in Gambia enorm hoog en wordt geschat op 70%. Prostitutie is in Gambia verboden en tevens een sociaal taboe. Er staan zware straffen op prostitutie en op het gebruik maken ervan.


Andere gezondheidsrisico's

In Gambia kun je reizigersdiarree krijgen. Bij meer dan vijf keer per dag diarree moet je dan soms tegen heug en meug drinken. Voor ouderen en kinderen die langer dan een paar dagen vaak diarree hebt is het verstandig om ORS te nemen. Het vocht wordt sneller opgenomen en bovendien vul je het zout aan, dat je verliest met de diarree. Ook schistosomiasis (=bilharzia) komt voor: dus niet gaan zwemmen in natuurlijk stilstaand water en filariasis komt voor: dus nog een extra reden om je goed in te smeren tegen de muggen! Mango vliegen of Tumbu Fly: Mango vliegen kunnen steken en leggen in de bult die ze achterlaten een eitje die zich binnen enkele dagen ontpopt tot een larve. Heb je iets wat lijkt op een ontstoken muggenbult met een gat in het midden, laat het dan even door een dokter checken. De larve is vrij simpel te verwijderen. Het klinkt veel erger dan het feitelijk is.


Gezond eten en drinken 

 In Gambia kan je prima in lokale restaurants lokale gerechten eten en ook het fruit wat ze verkopen op het strand heeft ons nog nooit problemen gegeven. Drinkwater is veilig uit flessen, niet uit de kraan. Poets ook je tanden met gebotteld water. In de tropen heb je minder snel honger maar je hebt wel degelijk regelmatig voedsel nodig anders word je wat flauw. Wat extra zout en suiker inname is dan ook wenselijk om tekorten aan te vullen en vooral goed drinken voorkomt dat je slap en flauw wordt. Pas op met veel alcohol: zon en alcohol vormen geen goede combi. Neem in je (hand)bagage iets te drinken en te eten mee, zo ben je beter voorbereid bij eventuele vertragingen van je vlucht.


Zon bescherming 

Zorg dat je een goede bescherming tegen de zon bij je hebt, de tropische zon is fel en verbranden gebeurd voor je er erg in hebt: een zonnebrandcrème met hoge UV beschermingsfactor en een pet + zonnebril zijn aanraders.


Elektra
In Gambia worden veelal Engelse stekkers gebruikt, (met drie pinnen) dus een reisstekker meenemen is aan te raden. het voltage is 230.

Tijdsverschil

In de wintertijd is het in Gambia 1 uur vroeger en in de zomer tijd is het 2 uur vroeger t.o.v. de Nederlandse / Belgische tijd. Gambia zit dus op de GMT (Greenwich Mean Time) tijdzone. Door de Gambianen zelf ook wel spottend Gambian Maybe Time genoemd aangezien punctualiteit nog wel eens moeilijk blijkt. 

 

Flora en Fauna

Gambia kent een grote diversiteit aan vegetatie. In 1980 had Gambia nog ongeveer 50.000 ha bos. In 1988 was dit nog maar 10.000 ha. Mede door de ontbossing (voor o.a. brandhout en huizenbouw) en door het oprukken van Sahara zand. De laatste tien jaar zijn er wel enkele herbebossing projecten gestart. Verschillende soorten palmen komen voor in Gambia, met name de kokospalm. Opvallend is de katoen- of kapokboom die meer dan 50 meter hoog kan worden. De kapok, afkomstig uit de zaden, wordt gebruikt als opvulling voor matrassen en kussens. De kolaboom levert kolanoten, niet alleen de grondstof voor de frisdrank cola maar ook gebruikt bij ceremonies voor huwelijken en geboortes. Kolanoten bevatten veel cafeïne en dienen bij Islamitische rituelen vaak als vervanging van alcohol. Men kauwt op de noten om zo de cafeïne vrij te krijgen.


Mangrovebossen komen voor in de rivierdelta's en kunnen ver landinwaarts reiken. Bij de riviermonding zetten oesters zich vast op de wortels van de mangroven. Van de oesterschelpen maakt men leem voor verharde paden. In de droge streken komen acacia bomen voor, deze bomen kunnen gom genereren en spelen een belangrijke rol in de traditionele Afrikaanse medicijnkunst.


De meest opvallende boom van Afrika: de Baobab of Apenbroodboom. De Baobab wordt ongeveer 20 meter hoog en kan meer dan 2000 jaar oud worden! De boom speelt een rol in talloze Afrikaanse mythen en legenden. Niet voor niets wordt deze gigant in Afrika The Tree of Life genoemd: deze boom biedt hout voor beschutting en vuur om op te koken, van de bast kunnen touwen en kleding gemaakt worden, hij dient als waterreservoir, de bladeren zijn eetbaar en de vruchten zijn zeer voedzaam. Tip: vraag in Gambia naar Baobab ijs op de lokale markt: heerlijk!


Een bekende is ook de Cashew boom, niet alleen geliefd om zijn heerlijke en voedzame noten maar de cashew vrucht biedt verlichting bij keelpijn, kiespijn en koorts. De bast biedt gekookt bescherming bij diarree. De zaadjes worden geplet om slangenbeten te verlichten en de olie wordt gebruikt bij hielkloven en schimmelinfecties. Voor fraaie kleuren en geuren zorgen lelies, wilde orchideeën, oleanders, hibiscus en bougainville. Van de hibiscus wordt in Gambia een heerlijke dorstlessende drank gemaakt genaamd Wonjo, deze kan zowel koud als warm gedronken worden en lijkt wat op cranberry sap, tevens wordt hibiscus gebruikt van oudsher om kleur te geven aan batik doeken. Vele planten en bomen soorten worden in Gambia gebruikt voor medicinale doeleinden. Men gaat in Gambia dan ook meer uit van de gebruikswaarde van bloemen en planten dan van de estetische waarden zoals Westerlingen. Je gids van Gambiasafari kan je meer vertellen of je begeleiden tijdens een bezoekje aan een traditionele medicijnman (Marabout).


Gambia is een paradijs voor de ornitholoog (vogelliefhebber). Er werden tot nu toe ongeveer 450 verschillende soorten geteld, en nog steeds worden nieuwe soorten ontdekt. Helaas zijn alle grote zoogdieren vrijwel allemaal uitgestorven door de jacht die in de 19 de eeuw op ze gemaakt werd. De welbekende African Big Five zul je in Gambia niet vinden want wilde olifanten, neushoorns, giraffen, leeuwen, buffels, grote antilopen, hebben hun heil ergens anders gezocht. Landinwaarts komen nog wel wilde nijlpaarden en krokodillen in de Gambia rivier voor.


Verschillende kleine apensoorten zoals de fluweelaap en de huzaaraap komen overal voor. Ook bavianen komen op verschillende plaatsen voor. Chimpansees leven alleen nog in het Baboon Island National park. Verder zijn er nog kleine antilopensoorten, stekelvarkens, varanen en wrattenzwijnen.