Gambia safari

Gambia - the smiling coast of africa

Gebruiken en talen in Gambia

Geldzaken

Hou er rekening mee dat betalen in Gambia vooral met contant geld dient te gebeuren. Geld opnemen kan het beste worden gedaan met een Creditcard. Pinnen kan slechts op enkele locaties en brengt veel kosten met zich mee. Ook komt het regelmatig voor dat de ATM het niet doet.
De nationale munteenheid in Gambia heet de Dalasi en omdat deze onderhevig is aan de enorme inflatie die het land teistert, kan de wisselkoers wel eens verschillen. Je gids van Gambia Safari weet de juiste wisselkoers en kan je helpen bij de wisselkantoortjes. In het toeristengebied zijn er meer dan genoeg wisselkantoortjes. Tel altijd je geld aan de balie voordat je weggaat, zodat je zeker weet dat het correct is. Bij de hotels is het ook mogelijk om geld te wisselen, maar zij hanteren vaak een lagere wisselkoers. 


Prijzen

Omdat de Dalasi door de inflatie zo vaak van waarde verandert, veranderen de prijzen voor goederen en diensten vaak mee. Gambia is voor de lokale bevolking een duur land. Ook moet Gambia bijna alles importeren, aangezien ze zelf amper industrie kennen. Hierdoor kan bij schaarste van goederen (zoals benzine) de prijs ook stijgen. We hebben daarom expres geen prijzen genoemd bij de excursies. Je gids is goed op de hoogte van de huidige lokale prijzen en zal, in overleg met jou, altijd een goede prijs regelen. Van te voren tijdens het kennismakingsgesprek krijg je te horen wat een safari exact kost. Op deze manier heb jij een eerlijke, niet te dure prijs voor je safari en hebben de gidsen en drivers een eerlijk en marktconform salaris.


Onderhandelen

In Gambia  liggen de meeste prijzen niet vast. Behalve in restaurants, hotels, bars, entreetickets en in de supermarkt waar vaak wel een vaste prijs wordt gehanteerd, zal je verder over alles moeten onderhandelen. Hou er rekening mee dat wat een redelijke prijs voor jou lijkt, vaak een hoge prijs is voor de plaatselijke begrippen. Als richtlijn kan je ongeveer op 40 tot 50% van de eerste vraagprijs uitkomen tijdens je onderhandelingen. Begin dus op zijn minst op 30% de onderhandeling en werk langzaam naar boven. Onderhandelen op zich wordt gezien als een sociale aangelegenheid, waarbij koper en verkoper elkaar een beetje uit proberen en leren kennen. Tactiek, humor en geduld is dus een schone zaak. 

GEbruiken en talen in gambia

In Gambia wordt, naast de stammentalen, ook Engels gesproken. Van de stammentalen is het Mandinka de meest gesproken taal. Hieronder een aantal woorden in het Mandinka:


Ja = Haa

Nee = Haanii

Dank je wel = Abaraka

Ga weg = Taa

Goedemorgen = E Soma

Goedenavond = E woeloera

Hoe heet u? = I tong die?

Mooi = Njiemaa

Eet smakelijk = Domooro diemaa

Proost = Eidijah

Hallo = Salaam Aleikum

Antwoord hierop = Aleikum Salaam

Hoe gaat het? = E beddie?

Uitstekend = nbe djang

Als Allah het zo wil = Insh Allah


Lokale gebruiken

In Gambia is een hand geven heel belangrijk, je rechterhand wel te verstaan. Begroetingen zijn vaak hele rituelen waarbij uitgebreid geïnformeerd wordt over het welzijn van individuele familieleden, aangetrouwde familieleden, vrienden, kennissen, buren, etcetera en kunnen veel tijd in beslag nemen. Gambia is een Islamitisch land, en ook al is er veel vrijheid, toch wordt het gewaardeerd als je je aanpast aan de lokale gebruiken. Je bent weliswaar te gast maar gasten hebben wel de plicht om zich netjes te gedragen tegenover hun gastheren. Langdurig direct oogcontact in gesprekken zoals wij Westerlingen doen is niet gebruikelijk en kan als als brutaal worden ervaren. Kortstondige blikken zijn prima maar veel Gambianen worden ongemakkelijk van langdurig oogcontact. In Islamitische landen wordt de linkerhand als onrein beschouwd, pak of geef dingen aan met je rechterhand, en eet ook met je rechterhand als je bij iemand thuis wordt uitgenodigd.


Lichamelijke affectie tonen in het openbaar vindt men niet netjes. Hand in hand lopen is prima maar kussen of intens seksueel getint knuffelen op straat is niet gebruikelijk. Dit wordt men geacht achter gesloten deuren te doen. Voor Gambiaanse maatstaven zijn Westerlingen soms shocking direct, in Gambia praat men liever in cirkels en een kort of direct negatief antwoord wordt meestal eerst mooi ingepakt en uitvoerig uitgelegd. Merk je dat je op een persoonlijke vraag geen direct antwoord krijgt, dan kan het zijn dat men gewoon geen antwoord wil geven op je vraag omdat deze als te indringend wordt gezien, dit dien je te respecteren in plaats voor door te blijven vragen. Het is sowieso niet handig om veel politiek geladen vragen te stellen.


Kleding

Zwemkleding is voor aan het zwembad of voor op het strand, ga dus niet in je zwembroek of bikini top naar de markt of op safari. Verder zijn korte broeken tot de knie ook prima maar korte broeken boven de knie (en korter) worden als niet netjes beschouwd. In Islamitische landen is het niet netjes om als je zit met je schoenzool naar iemand te wijzen omdat dit onrein is. Dit kan opgevat worden als belediging. Met je schoenen plat op de grond of je schoenen uit zit je veilig. Gambianen zijn vooral een heel gezellig volk en zullen het zeer waarderen als je in ieder geval je best doet om hun gewoontes te respecteren.